Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Süreci

Günümüzde yaygın bir şekilde kullanılan kredi kartları; “nasıl öderim” diye düşünülmeden alınırsa, gün gelip haciz’e kadar götüren bir dar boğazı da beraberinde getirir. Bankanın heyecanla sunduğu ve heves içerisinde alınan kredi kartı artık ödenemez duruma gelmiştir.

Oysa ki kart alınmadan bütçe planlaması yapılsa, bankanın kart borçlarının ödenememesi sonucunda ki uyarıları da ortaya çıkmayacaktır. Çünkü üç ay üst üste ödenmeyen kart ödemeleri için bu hatırlatmalar artık son noktadır. Bu durumda borçlu olan kişi çaresiz kalınca; başka bankalardan kredi almaya çalışarak borçla borç kapatmak yolunu seçer.,

Borçlanma Süreci Nasıl İlerler

•    İhtiyaç diyerek yapılan tüm gereksiz ve aşırı harcamalar neticesinde kredi kartı ödemesi zorlanmaya başlar.

•    Üç ay boyunca ödeyemediğiniz kredi kartı borçlarınız için almış olduğunuz kredi, kartınızın biriken ana borcu ve kartınıza toplamıdır. Bu nedenle alınan kredi hem para, hem de işlenen günlük faizlerden oluşmaktadır.

•    Hal böyle olup alınan kredi kartı ödenemeyince banka tarafından aramalar başlar. Kredi kartı borcunuz ödenememekte, ne zaman ödeyeceksiniz? Soruları sorulur. İsterseniz kredi kartı borcunuza yapılandırma yapabiliriz gibi uyarılar başlar ve sonunda kredi kartı borcunu yapılandırmak için mutabık kalınır. Çünkü artık kartınız idari takip içerisindedir. Bu bağlamda yapılacak olan tek çare kart borcunuzu yapılandırmaktır.

•    Öncelikle bankaya gidip müşteri temsilcisiyle görüşerek şartları ve ödeme planını belirlemek gerekir. Banka, talebiniz doğrultusunda bilgilerinizi aldıktan sonra müşteri temsilcinizle birlikte size zorlamayan ödeme planı çıkartabilir.

•    Kredi kart borcunda yapılandırma kişinin ekonomik gücüne göre 12/24/36 aylık taksitlerle sınırlıdır. Bu noktada kart sahibinin ödemeyi hangi vade planıyla yapabileceğini belirlemesi ile başlar.

Kredi Kullanarak Kredi Kartı Ödemesi

Eğer kartınızın açık kalmasını istiyorsanız ve şartlarınız da buna uygun ise kredi kartını taksitlendirmek yerine kredi çekmek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Önemli olan çektiğiniz kredi ile kredi kartının borcunu ödeyebilmenizdir. Eğer kredi çekerek kredi karı borcunuzu ödemeyi planladıysanız öncelikle alış veriş ve harcamalarınıza dikkat etmelisiniz. En önemlisi kredi kartınızı kullanmadan aldığınız kredinin taksitlerinin bitmesini beklemek olmalıdır. Eğer gene detaylı düşünmeyerek bütçe dikkate alınmaz ise hem kart, hem de kredi borcu artışı nedeniyle yeni bir borç penceresi açılacaktır.

Bu düşüncelerin ışığında kredi almayı istiyorsanız bankanın istemiş olduğu;
•    Başvuru formu,
•    Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi (sürücü belgesi de geçerlidir)
•    İhtiyaç sahibinin aylık gelir bilgisi (maaş bordosu) bankaya verilir.

Banka Kredi Notu

Alınan kredilerin zamanında ödenmemesi sonucunda bankalar tarafından hakkınızda bir rapor düzenlenir. Bankalar tarafından kredi notu diye adlandırılan bu raporlar geçmiş yıllarda almış olduğunuz kredi kartı, kredi ve fatura ödemelerinizdeki düzeni gösterir. Bu düzen belirli hesaplamalar sonucunda bilgi formu olarak bankaların göreceği sisteme aktarılır. Böylece geçmiş yıllardaki düzenli kredi ve kart ödemeleriniz sizin bankalarla çalışmanızda önemli bir göstergedir.

Daha önce bankalarla çalışmamışsanız bu da hakkınızda bilgi sahibi olunmadığı içinde kredi puanınız 0 dır. Ayrıca geçmişte yasal takibe düşmek de kredi notunuzu olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kişinin geçmiş dönemlerde çalıştığı bankalardaki notu çok önemli olup bankalar müracaatlara 1500-1900 puanına sahip olan kişilerle çalışmayı tercih ederler. Çok nadir olarak bazı bankalar kredi notu 1100-1499 puana sahip başvurulara da olumlu yanıt verebiliyor. Elbette kredi notu tek başına düşünülmemelidir. Kişini aylık geliri, sigorta süresi ve yaşı da önemlidir.

Kredi kartı notunu artırmak için;

a- Geçmiş borçlardan kurtulmak,
b- Düşük limitli bir kart sahibi olarak ödemelerini aksatmamak,
c- Bankalarda bulunan artı bakiyeler kredi notunuzu artırmakta önemli bir rol oynayacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Teknolojinin Günümüzdeki Yeri Nelerdir?

Banka Mülakatından Geçmek İçin Ne Yapmalı

iPhone 7 DFU Moduna Nasıl Geçilir?